PIRATE ry:n anonyymin fiiliskyselyn palautteet vietiin TAMKin terveysalan johdolle käsiteltäviksi. Alla Susanna Seitsamolta (TAMKin sosiaali- ja terveysalan johtaja) saatu vastaus.
”Kyselyssä oli yksittäisten henkilöiden palautetta koulutuksesta, kiitos niistä. Palaute on aina tervetullutta, ja nostaa esille onnistumiset ja kehittämistä kaipaavat asiat. En kuitenkaan lähde kommentoimaan niitä tai siihen liittyviä kehittämisasioita, näitä teemoja on osittain käsitelty vuosi- ja avop-palautteiden käsittelytilaisuuksissa ja sovitut toimenpiteet ovat toimeenpanovaiheessa.
Julkinen keskustelu sote-alasta ja erityisesti erilaisten hoitajien työstä ja työoloista on valitettavan negatiivista, vaikka alalla on myös paljon positiivisia asioita, myös työyhteisöjä, joissa viihdytään ja kehitetään yhdessä. Tärkeää on tuoda esille myös hoitotyöntekijöiden omia positiivisia kokemuksia työstään. Niitä tällä hetkellä kuuluu vähemmän, vaikka niitä on totta kai olemassa. Opiskelijat todennäköisesti harjoittelussa kuulevat monenlaisia kommentteja, ja negatiiviset kommentit luonnollisesti herättävät epäilyn alanvalinnan oikeellisuudesta ja järkevyydestä. Hoitotyö on kuitenkin nähnyt monia vaiheita vuosikymmenten aikana, ja uskon, että tästäkin aallonpohjasta noustaan. Nousu vaatii meiltä kaikilta työtä ja asioiden kehittämistä. Opiskelijoina teillä on tulevaisuus edessä ja valmistumisen jälkeen työelämään siirryttyänne kannustan teitä alan kehittämiseen ja uudenlaisiin toimintatapoihin. Oma osallisuus on tärkeää, ei ole ulkopuolista tahoa, joka tämän asian ratkaisisi meille parhain päin.
Yksi keskustelussa oleva teema on hoitotyön, mutta myös laajemmin koko sote-alan johtaminen ja sen kehittämisen tarpeet. Johtamista kehitetään tällä hetkellä monella rintamalla, ja uskon, että tulokset alkavat pikkuhiljaa näkyä työyhteisöissä. Tosi asian on tietty se, että muutos ottaa enemmän aikaa kuin mihin odotukset antaisivat myöden. Työyhteisöt ja niiden toimintakulttuuri muodostuvat kaikista siellä toimivista henkilöistä ja toimintatapojen historiasta, nykyisyydestä ja tulevaisuuden visioista. Hyvä ja toimiva työyhteisö on tärkeä asia henkilön työhyvinvoinnille, ja nykyinen ja tulevaisuuden työ tarvitsee toisenlaista johtamista kuin mikä aiemmin on ollut toimivaa ja hyvänä pidettyä. Jokainen tuo kuitenkin oman vaikutuksensa työympäristöön, positiivinen kehittäminen ja suhtautuminen lähtee meistä itsestämme, ja vaikka alalla on paljon tehtävää ja kehitettävää, jotta sen veto- ja pitovoima palautuu entiselleen, uskon, että tulevaisuus on valoisampi kuin nykyisyys.
Olemme kaikki yhtä mieltä siitä, että hoitotyön vaativuus ja palkkataso eivät vastaa toisiaan, toivottavasti käynnissä oleva työtaistelu tuo korjausta alan palkkaukseen. ”