Vuosijuhlat eli ”vujut” ovat perinne, jolla juhlistetaan yleensä ainejärjestön, opiskelijakunnan, killan, kerhon tai muun järjestön perustamisesta kuluneita vuosia. Vuosijuhlia järjestetään myös opiskeluun liittyvän akateemisen kentän ulkopuolella esim. useiden järjestöjen, yritysten ja yhdistysten toimesta. Tuoreet järjestöt saattavat pitää vuosijuhlia vuosittain, mutta yleensä pidempään toiminnassa olleet tahot pitävät vuosijuhlat 5-10 vuoden välein. PIRATE ry on pitänyt vuosijuhlia nyt viiden vuoden välein. Viimeisimpänä 55-vuotisjuhlat vuonna 2019. Tunnelmia PIRATEn 55-vuotisvuosijuhlista löydät kuvausseinältä, juhlasta ja jatkoilta. Myös 50-vuotisvuosijuhlien parhaat palat löytyy täältä. Seuraavan kerran vuosijuhlia vietetään siis PIRATEn 60-vuotis juhlina vuonna 2024.
Vuosijuhlien henkeen kuuluu perinteet, arvokas tilaisuus, laadukas ruoka ja juoma, sekä erilaiset ohjelmanumerot. Vuosijuhlien pukukoodi voi vaihdella järjestävästä tahosta ja heidän toivomastaan tilaisuuden luonteesta johtuen. Yleisin pukukoodi on ns. mustapuku, jolla tarkoitetaan miehillä tummaa (musta, sininen tai harmaa) siistiä pukua tai frakkia, jota ei kuitenkaan ole suotavaa korvata smokilla tai saketilla. Naisilla tämä tarkoittaa nilkkoihin asti yltävää iltapukua. Suosittu pukukoodi hieman rennomman tunnelman omaavassa juhlassa on usein coctail. Nykypäivänä kuitenkin pukukoodit ovat ns. suuntaa antavia ja juhlaväki varioi niitä oman mieltymystensä mukaan.
Vuosijuhlia ennen voi olla rennompi coctail tilaisuus, josta siirrytään juhlatilaan / -paikalle. Juhlapaikalla istutaan nimetyillä paikoilla ja ruoka tarjoillaan usein pöytään tai noudetaan ohjatusti noutopöydästä. Illalliseen kuuluu usein alkupala, pääruoka ja jälkiruoka kahveineen ja aveceineen. Ruokailun lomassa on usein puheita ja kutsuvieras tahojen tuomien lahjojen ojentaminen järjestäjille. Kutsuvieraita ovat esim. alumnit, kunniajäsenet ja yhteistyö tahot. Illan edetessä juhlan luonne yleensä muuttuu rennommaksi ja saatat nähdä konjakkikorvien ilmestyvän esiin. Konjakkikorvat ovat siis kankaisesta kattauksen lautasliinasta taiteltu päähine. Tätä ei kuitenkaan ole suotavaa tehdä ennenaikojaan. Yleensä hyvä merkki on konjakin saapuminen kahvin kanssa. Konjakkikorvat taittelet näin:
- Taita neliön muotoisen lautasliinasi reunat keskelle, jolloin liinan leveyden tulisi olla kolmasosa alkuperäisestä.
- Käännä liina ympäri laittamalla juuri tekemäsi taitos pöytää vasten.
- Taita liina kahtia, jolloin olet taitellut liinastasi jälleen neliön muotoisen. Kaikkien kulmien tulisi olla nyt samassa reunassa.
- Tartu sormillasi yhtä aikaa kaikkiin kulmiin ja vedä ne levälleen.
- Käännä avattu liina ylösalaisin ja laita se päähäsi.
Ilta saattaa jatkua jälkiruuan jälkeen esitysten tai vapaamuotoisen juhlinnan merkeissä. Usein juhlatilasta siirrytään jatkoille muualle. Tämä riippuu hyvin paljon juhlapaikasta ja järjestäneestä tahosta. Juhlat kuitenkin jatkuvat halukkaiden osalta aamuun saakka vaihtamatta asua.
Vuosijuhlien jälkeisenä päivänä on usein sillisaamiainen. Sillis on rento aamupäivällä alkava juhlahumun parantelu päivä ja usein toinen juhlapäivä. Pukukoodia tilaisuuteen ei ole, vaan on suotavaa laittaa mukavat ja rennot vaatteet. Sillikset vaihtelevat paljon järjestäjästä riippuen, mutta ne ovat tärkeä osa akateemisia vuosijuhlia. Silliksellä saattaa olla yhteistä ohjelmaa, ruokaa ja juomaa, mutta pääasiassa on rento ajanvietto hyvässä vuosijuhlilla olleessa porukassa. Sillis sisältyy usein vuosijuhlien lippuun.
Vuosijuhlanauha
Vuosijuhlat ovat juhlanauhalle sopiva tilaisuus. PIRATE ry:llä on oma juhlanauhansa, jonka jokainen jäsen voit lunastaa itselleen KIDE.app myynnistä. Juhanauha myydään metritavarana ja jokainen taittelee sen itse ruusukkeeksi tai käyttää olan yli vedettynä. Juhlanauhaa käytetään kun halutaan edustaa esim. omaa ainejärjestöä.
JUHLANAUHAN KÄYTTÖ ETIKETTI
- Tampereen ammattikorkeakoulun terveysalan opiskelijat – PIRATE ry:llä on käytössään juhlanauha, joka on 30 mm leveä ja siinä on musta-valko-fuksia -raidat. Nauhaa käytetään akateemisissa tilaisuuksissa opiskelijayhdistystä edustaessa.
- Jokainen jäsen on oikeutettu lunastamaan nauhan itselleen. Sen käyttöoikeus säilyy opiskelijayhdistyksen jäsenyyden päättyessäkin. Nauhan luovuttamisesta PIRATEn ulkopuoliselle henkilölle päättää PIRATEn hallitus.
- Käytettäessä juhlanauhaa tulee pukeutumisen olla tilaisuudelle ja nauhan arvolle sopivaa.
- Miehet kantavat juhlanauhaa siten, että se kulkee oikealta olkapäältä rinnan yli vasemmalle. Nauhaa kannetaan juhlapuvussa liivin alla ja arkipuvussa liivin ja solmion päällä. Naiset kantavat nauhaa siten, että nauha kulkee vasemmalta olkapäältä rinnan yli alas oikealle. Iltapuvun kanssa voi myös kantaa nauhaa taiteltuna ruusukkeena vasemmalla puolella rintaa. Nauha ei koskaan saa koskettaa paljasta ihoa.
JUHLANAUHAN TAITTELUOHJE RUSETIKSI
Aloita taittamalla nauhaa päästä noin 3cm sen takapuolelle Toista sama toiselle puolelle. Ruusukkeen keskikohdasta kiinni pitäminen helpottaa taittelua. Toista sama taas toiselle puolelle niin, että ”pohja” on noin 1cm leveämpi kuin päällinen puoli. Toista sama myös toiselle puolelle. Eli nauha on taiteltu ylhäältä katsottuna näin. Käännä nauha ja taita keskikohta viistosti ylöspäin. Pyöräytä nauha etupuolelle.. ja vie nauha taakse. Leikkaa ylimääräinen nauha pois. Kiinnitä nurjalle puolelle ompeleella tai neulalla. Valmis ruusuke näyttää edestä tältä.
- Aloita nauhan taittelu tekemällä noin 3 cm taitos vasemmalle.
- Tämän jälkeen tee samansuuruinen taitos oikealle.
- Seuraavaksi taitetaan ruusukkeen alin ”pohja”-osa. Alemman taitoksen tulisi olla molemmista päistä noin 1cm leveämpi kuin ylemmän taitoksen.
- Seuraavaksi taitellaan ruusukkeen keskikohta. Käännä ruusuke ympäri ja taita nauha viistosti ylöspäin.
- Pyöräytä nauha ruusukkeen ympäri.
- Lopuksi käännä nauha takaisin ruusukkeen takapuolelle. Leikkaa ylimääräinen nauha pois ja kiinnitä nauhan pää ompelemalla.
- Tarvitset enää pienen hakaneulan, jolla kiinnittää ruusuke pukuusi ja olet valmis juhlimaan!