Siirry suoraan sisältöön

Edunvalvontatiedote

Kopon mietteitä

Tarvitseeko tilanteen aina olla kriittinen, ennen kuin potilaan tunteet huomioidaan ja niistä keskustellaan?

Osallistuin perjantaina 22.9. Sairaanhoitajapäiville messukeskuksessa. Kävin myös joillakin luennoilla, ja haluaisin jakaa yhdestä mielenkiintoa herättäneestä muutamia asioita myös tänne.

”Mihin sairaanhoitaja tarvitsee tunneälytaitoja”- luennolla avattiin tunneälytaitoja käsitteenä, sekä kuinka niitä kukin voisi hyödyntää ja kehittää.

  • Tunneälytaidoilla iso merkitys hoitajien jaksamiseen.
  • Ihmisillä tarpeet tunteiden takana. Jokaisella on tarve tulla kohdatuksi, nähdyksi, ymmärretyksi ja kuulluksi.
  • Tunteita on yleensä useampi samaan aikaan. Potilas voi näyttäytyä vihaisena, mutta taustalla voi olla esimerkiksi pelko. Tärkeää tunnistaa primaarinen tunne, jotta se tulee nähdyksi. Tilanteen huomiointi on oleellista tunteen ymmärtämiseksi.
  • Opettele käsittelemään ja päästämään hankalista tunteista irti ennen seuraavaa potilaskohtaamista. Sanat voivat unohtua, tunnetilat jäävät mieleen. Omat tunteet on käytävä läpi jossain vaiheessa.
  • Tunnetaitojen vahvistus vaatii rohkeutta ja itsensä altistamista vaikeille tunteille.
  • Laadukas hoito ja potilaskohtaaminen vaatii tunnekohtaamista. Potilas tuo seuraavaan kohtaamiseen huomiotta jätetyt tunteet.

Sopon ja kopon Yhteystiedot

Voit laittaa meille viestiä pienelläkin kynnyksellä, jos sinulla on kysyttävää koulutuksesta, sen laadusta tai haluat kertoa epäasiallisesta kohtelusta: 

kopo@piratery.fi tai sopo@piratery.fi

Hallitukselle myös laittaa nimettömänä viestiä meidän purnausnurkkaan: https://www.piratery.fi/ota-yhteytta/